Search here...
TOP
Daily

Малките неща

Мариела, Гуру по вдъхновението, можеше да ми пише във визитката, ако наистина бях такова или поне близко до това. Но не съм.

Случвало ли ви се е да станете сутрин и ей така, от нищото, просто да знаете, че този ден ще е един от хубавите? Сякаш въздухът, който дишате е друг – по-чист, с лек дъх на канела или печена тиква, пълен с енергия, която попада в тялото ви с всяко вдишване.

Ех, тези дни! Те трябва да са повече. Разточителните кафета и сладките приказки с приятели също носят този заряд, но хайде, за това в събота!

През седмицата ще го приемаме като порив за много постигнати цели, много полезна свършена работа, отметнати ангажименти, които освобождават място за новите мечти и предизвикателства.

Има и други дни, разбира се. Още не си станал, а вече ти е ясно, че днес, ако в действителност имаше Гуру по вдъхновението, няма да е лошо да се покаже незабавно, да си изтанцува танца, да си каже намисленото и хоп, да ти светне пред очите!
Когато обаче няма такова ( ще помисля по този въпрос! ), има няколко малки неща, за които забравяме, а биха ни помогнали толкова много в такива моменти.
Вече съм казвала колко неуверена се чувствам, колко се страхувам, колко бариери си поставям, как заради тях оставям времето да отлита. Боря се много и е редно да се преборя, че иначе трябва само да мрънкам, а това грам не ми отива на новите джинси!

Сега по същество.

  1. Не се страхувайте да променяте мнението си.

Замисляли ли сте се, че всъщност няма нищо лошо в това да променяш мнението и нагласата си за нещата? Това не е слабост на характера, а напасване, промяна на мирогледа. До тях достигаш като учиш нови неща, четеш, образоваш се или просто търсиш нещо ново, което да те разведри. Тези промени са по-скоро здравословни и необходими. Не трябва да се притесняваме от това, да напасваме нещата според нашите виждания, да променяме погледа си по дадена тема или да обогатим познанията си. Накрая ще сме една идея по-мъдри и щастливи, да?

2.  В daily routine е хубаво да имаме малко ритуалче, което да ни дава поне глътка от онзи въздух (оставям на вас да изберете на канела ли, на тиква ли, или на нещо друго, което ви влияе добре), и да ни зарежда с нови сили за остатъка от деня.

Тук не е нужно да сглобявате ракета или нещо свързано с много усилия и време. Тук търсим нещо мъничко, което да е светлината в момента, в който батериите ви започват да падат, а има още много неща, които чакат да бъдат свършени.

Аз излизам да гледам в зелените дървета, кайсията на двора или небето. Някой път просто гледам в празното пространство. В друг момент, бърза спортна серийка ми помага да съм back on track. Имам случаи, в които се преобличам по няколко пъти, докато намеря нещото, което ще ми кресне, хайдее, бейбиии, имаш още само 6 часа задачи и после вече може на дивана!
Но вие намерете своето. Чаша розе след работа, кратка разходка в парка сам или с приятел, 10 минути  само за вас и сладоледа. Просто откраднете нужното време, за да се почувствате вие отново.

3. Говорете на себе си.

Това ми е любимото. Друго при мен не работи толкова, колкото това. Не е толкова налудничаво, колкото звучи. Ок, може и да е, ама не бих се лишила от него. Под говорете си сам, имам предвид, освен да обсъждате важни житейски въпроси или последното футболно решение на любимия отбор, от което не сте доволни, да си говорите позитивно. Вие да сте си онова Гуру, което … абе, ще го намерим! Но дотогава, вие сте в тази роля. Някой път имаме нужда друг да ни каже нещо хубаво и да ни мотивира да продължим, но нищо не действа така както сам да си вярваш и сам да си показваш и казваш, че можеш.

Наскоро, докато нагъвах прането, Красен редеше пъзел, а Емо си пишеше код, явно доста по-гласно съм си разговаряла със себе си, защото на вечеря, след кратко мълчание, с леко тих глас, половинката ме попита:

  • Абе, ти сама ли си говориш?

Няма връщане назад, разкрита съм!

4. Анализ на състоянията и чувствата.

След тази точка, съм готова да ме поканят при Гала.
Като млада родителка, състоянията и чувствата ми се променят на всеки 10 минути. Не помня вече дали и преди е било така, но сега знам какво влияние оказват моите настроения на малкия човек и колко всъщност внимателна трябва да бъда. Това е голяма битка, която няма край, но усещаш как с всеки изминал ден, опознаваш все повече себе си.  Иде ми да викам поне 14 от 24 часа в денонощието. Още 10 бих пила ром с кола, малко бих спала, а през другото време бих танцувала, защото 10 часа на Куба Либре си казват своето. Но не става точно така. Седя, дишам дълбоко, премислям нещата и дори започвам да си представям някакви хубави неща, които да ме разсеят от настоящата ситуация.

Истината е, че дори и като по-пораснали вече, нашите чувства също имат значение и заслужават внимание. Забелязвам, че хората с времето сякаш притъпяват своите лични желания.

Да си възрастен, не значи да оставиш всичко това на заден план, а да го изследваш още по-задълбочено, да го анализираш и да достигнеш до удовлетворението в края на анализа. Да се питаме какво чувстваме, защо го чувстваме, каква емоция ни носи това и какво бихме искали да променим или да запазим същото. Тук се отплеснах. Но при Гала се говори, така чее … 

5. Да си имаш цел.

Вижте сега, тук ще бъда кратка. Няма по-хубаво от това, да имаш цел, да сбъднеш мечта или да промениш нещо в себе си или в това, което те заобикаля. Задавайте си въпроси, търсете им отговорите и винаги имайте нещо намислено, което вас да чака. Нещо, което да не предавате, да си е личното ви предизвикателство.

6. Милите жестове към другите.

Честно, приключвам! Обещавам!
Под един пост в инстаграм ви казах, че трябва да се правят малки жестове, но за да са истински, първо трябва да правим жестове към самите себе си. Ако не цениш себе си, няма как да цениш околните и няма как да привличаш хубавите неща да ти се случват.
Малките жестове към другите носят своя чар и любов, вътрешно удовлетворение и обич. И няма такова като, че ти не получаваш нищо в замяна. Разбира се, че получаваш – душевното удовлетворение от това, че на човека отсреща, са му светнали очите и ти си виновен за това.

Обичайте се!

Грижата за себе си отнема време и нагласа, но времето минава бързо и не чака да излезете от поредната дупка, да станете от 12 часов сън или да се събудите от капанa на неправенето на нищо.

Дълъг път вървим към това осъвършенстване but we should get our shits together and go stronger!
И носете новите дрехи, защото всичко трябва да се случва с много стил, класа и glamour!

М

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *